Wednesday, July 10, 2013

Facilitati pentru ocuparea fortei de munca







             Raportat la subiectul dezbatut anterior, tema principala a acestui articol consta in prezentarea modului in care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca stimuleaza incadrarea in munca a somerilor.

                         
               Avand in vedere numarul mare al somerilor din Romania, ANOFM si-a propus sa vina in ajutorul acestora prin oferirea de subventii si facilitati angajatorilor, implicit persoanelor care sunt in cautarea unui loc de munca.

               Conform art. 77 din Legea nr. 76/2002stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin:
          • subventionarea locurilor de munca;
          • acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca;
          • acordarea unor facilitati.

            Aceasta masura stimuleaza angajatorii care incadreaza someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 3 luni si ii mentin in activitate timp de 12 luni. Astfel, angajatorii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru o perioada de 6 luni. 
               Totodata, acestia vor trebui sa respecte urmatoarele prevederi pentru a putea beneficia de scutirea de la plata contributiilor sociale:
          • locurile de munca vor fi nou-create;
          • persoanele angajate pe aceste locuri de munca trebuie sa fi fost inregistrate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu cel putin 3 luni anterioare stabilirii raporturilor de munca;
          • persoanele incadrate vor fi mentinute in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni;
          • angajatorii sa nu fi avut raporturi de munca cu persoanele pe care doresc sa le incadreze, in ultimele 6 luni premergatoare datei angajarii;
          • angajatorii sa nu incadreze persoane pe locuri de munca devenite vacante in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca.

            Mai mult, angajatorul trebuie sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca situatia locurilor vacante in  termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora, acestea din urma fiind nevoite sa prezinte liste cu persoanele care se incadreaza in criteriile impuse si care se afla in evidenta agentiei de cel putin 3 luni. Ulterior, persoana angajata va avea obligatia de a prezenta agentiei "instiintarea emisa de angajator privind incadrarea in munca", document care se completeaza de catre angajator. Angajatorul va depune apoi o copie a contractului individual de munca, precum si o declaratie din care sa rezulte ca:
          • locul de munca este nou-creat,
          • nu a avut raporturi de munca cu persoana pe care doreste sa o incadreze, in ultimele 6 luni premergatoare datei angajarii,
          • locul de munca nu a devenit vacant in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca.


             Angajatorii vor primi subventii daca vor incadra in munca someri cu varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiei monoparentale, someri care mai au 3 ani pana la pensionare, persoane cu handicap pentru o perioada nedeterminata, dar si tineri absolventi.

               Pentru somerii cu varsta de peste 45 de ani, dar si pentru somerii care sunt parinti unici sustinatori ai familiei monparentale, angajatorii vor primii subventii de 500 lei lunar pentru fiecare persoana angajata, pe o perioada de maxim 12 luni. De asemenea, vor fi scutiti de plata contributiilor sociale pentru somaj, avand obligatia de a mentine somerii in activitate timp de cel putin 2 ani.

                Pentru somerii care mai au 3 ani pana la pensionare, angajatorii vor primi lunar, pentru maximum 3 ani, o subventie de 500 lei.

                 Pentru persoanele cu handicap, angajatorii vor primi o subventie de 500 de lei, timp de 12 luni, avand obligatia de a-i mentine pe acestia in activitate timp de cel putin 2 ani.

                  Pentru cei care angajeaza tineri absolventi, subventiile se vor oferi astfel:
          • nivel de pregatire primar si gimnazial - 500 lei lunar
          • liceu sau studii post-liceale - 600 lei lunar
          • studii de nivel universitar - 750 lei lunar

              Subventiile se vor acorda timp de 12 luni, respectiv 18 luni in cazul absolventilor- persoane cu handicap, angajatorii avand obligatia de a-i mentine in activitate cel putin 2 ani dupa finalizarea subventiei. Totodata, angajatorii vor fi scutiti de la plata contributiilor pentru somaj aferente tinerilor.

               Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca sustine angajarea elevilor si studentilor pe perioada vacantei. Pentru fiecare elev sau student care munceste in vacanta, timp de cel mult 60 de zile, angajatorii vor fi subventionati cu 250 lei lunar.

                 De mentionat ca absolventii inregistrati la agentia pentru ocuparea fortei de munca si care se angajeaza cu program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni, pot beneficia de o prima de incadrare reprezentand o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii. 
             In cazul in care se angajeaza cu program normal de lucru in perioada acordarii indemnizatiei de somaj, poate beneficia de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la perioada de expirare a acesteia. Acest lucru se poate face in conditiile in care absolventul mentine raporturile de munca pentru cel putin 12 luni de la data angajarii. Un absolvent presupune minim 16 ani si o diploma sau un certificat de studii acreditat in conditiile legii.

No comments:

Post a Comment