Wednesday, July 3, 2013

Inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii







               Nerespectarea regulilor de convietuire sociala poate duce la interventia fortei de constrangere a statului. Aceasta forta de constrangere a statului este exercitata prin anumite masuri de pedepsire de natura contraventiilor, faptelor penale etc.,  in combaterea factorului infractional.
             
                In ceea ce priveste regimul contraventiilor, in momentul primirii unei amenzi se naste obligatia la plata acesteia. Insa, daca nu se indeplineste aceasta obligatie, statul poate recurge la metoda executarii silite pentru recuperarea sumei. Dar aceasta metoda este ingradita de termenul pana la care se poate prescrie o amenda, conform art.131 din Cod Procedura Fiscala, dreptul statului de a cere executarea silita, printre care se numara si creantele provenite din amenzile contraventionale, se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui care a luat nastere acest drept.

               Conform art.39 din O.U.G 2/2001 care prevede ca in momentul in care contravenientul nu a achitat in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite (vanzarea silita a bunurilor, poprire pe salariu etc.), se va avea in vedere inlocuirea amenzii cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii pe o durata de maxim  50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, 25 de ore.

No comments:

Post a Comment